De arterie lijn


Bij de meeste patiënten op de Intensive Care wordt een arterielijn geplaatst. Dit is een slangetje dat in een slagader wordt ingebracht met 2 belangrijke functies.

 

Ten eerste kunnen we de druk in de slagader (de bloeddruk) continu meten en hiermee kan het effect van bepaalde medicijnen op de bloeddruk nauwkeurig worden gecontroleerd en bijgestuurd. In tegenstelling tot automatische bloeddrukmeting met behulp van een manchet worden we direct gewaarschuwd bij een belangrijke bloeddrukdaling of -stijging. Een tweede functie is de mogelijkheid om via de arterielijn bloed af te nemen.

 

Zonder arterielijn zou een patiënt hier te vaak voor moeten worden geprikt. Omdat het bloed uit een slagader met zuurstofrijk bloed wordt afgenomen, kunnen we ook het effect van zuurstof toediening bepalen en ook het effect van mechanische beademing bepalen door het zuurstof- en koolzuurgehalte te meten.

Een arterielijn kan op verschillende plaatsen worden ingebracht. Meestal gebeurt dit aan de binnenkant van de pols(Radialis). Andere mogelijkheden zijn de slagaders in de elleboogsplooien(Brachialis) en in de liezen(Femoralis).

 

Complicaties van een arterielijn:

Bekende complicaties van het prikken van arterielijnen zijn infectie, lokale bloedingen of bloeduitstortingen en doorbloedingsstoornissen van lichaamsdelen, waar de slagader naartoe gaat. Vooral bij arterielijnen in de lies bestaat de kans op een bloeding, die soms moeilijk te stelpen is.
Zenuwbeschadiging kan ontstaan omdat de zenuwen in het lichaam vaak dicht bij de slagader lopen. Door het aanprikken van de slagader kan een uitstulping van de slagader met een verzwakte wand ontstaan (pseudo-aneursysma).

 

Voordelen arterielijn:

  • Real time bloeddruk monitoring.(effect bepalen medicatie toediening of snel zicht op bijvoorbeeld hemodynamische instabiliteit)
  • Bloed afname zonder extra ongemak voor de patiënt.
  • Afname van zuurstofrijk bloed.

 

Nadelen arterielijn:

  • Kans op infectie.
  • Lokale bloedingen of bloeduitstortingen en eventuele doorbloedingsstoornissen van lichaamsdelen waar de slagader naartoe gaat.
  • Zenuwbeschadiging.
  • Kan erg stand gevoelig zijn afhankelijk van plaats, meestal problemen met de curve in de radialis.

 

 

De arterie lijn curve


Invasieve bloeddruk monitoring is nog steeds de gouden standaard voor hemodynamische monitoring.

Echter zijn er diverse meetfouten hierbij mogelijk, hiervoor kunnen verschillende oorzaken het geval zijn. Hierboven noemde we al standgevoeligheid als één van de meetfout oorzaken.

 

Maar er zijn er meer:

- Niet goed genulde arterielijn.

- Gebruik van verkeerde schaal.

 

Ook is het belangrijk om de curve zelf te beoordelen. De curve kan als de bovenstaande fouten uitgesloten zijn je voorzien van waardevolle gegevens over de patiënt. De vorm van de curve wordt gevormd door fysiologische factoren (compliantie, vaatweerstand, contractiliteit, vullingsstatus, locatie katheter), maar ook door de resonantie en demping van het systeem zelf (katheter, lijnen, transducer).

 

Hieronder komen een aantal voorbeelden van arterie curven.

Normale arterie