Mond-op-mond beademing


In een artikel dat in Nederlands Tijdschrift Geneeskdunde. 2010;154:A2817 is zijn onderzoeks resultaten geplubiceerd of mond op mond beademing wel zinvol is om uit te voeren naast de Basic Life Support(Hartmassage).

 

Waarom dit onderzoek?

Veruit de meeste gevallen van circulatiestilstand zijn cardiaal van aard. De laatste jaren wordt duidelijk dat bij reanimaties het snel starten met hartmassage en snel cardioverteren belangrijker zijn dat de beademing, zeker in de eerste fase. Bovendien kan het geven van mond-op-mondbeademing veel mensen afschrikken om met reanimeren te starten.

 

Onderzoeksvraag

Geeft het toepassen van hartmassage alléén tijdens reanimaties door leken een betere uitkomst dan het afwisselen van hartmassage met mond-op-mondbeademing?

Hoe werd dit onderzocht?

Omstanders die het alarmnummer belden vanwege een hartstilstand werden telefonisch geïnstrueerd om te starten met hartmassage. Hierbij werd gerandomiseerd om wel of geen advies voor mond-op-mondbeademing te geven.1 Bij aankomst van de ambulance werd overgegaan op ‘advanced life support’. Patiënten die bij aankomst van de ambulance waren overleden werden geëxcludeerd, evenals patiënten bij wie geen circulatiestilstand bleek te bestaan. 5493 patiënten werden gerandomiseerd, waarvan er na exclusie nog 1941 overbleven. De primaire uitkomstmaat was overleving tot ontslag uit het ziekenhuis.

 

Belangrijkste resultaten

Van de niet-beademde patiënten verliet 12,5% levend het ziekenhuis, tegen 11,0% in de beademde groep. Dit verschil was niet statistisch significant. De neurologische uitkomst was beter in de patiëntengroep die geen mond-op-mondbeademing kreeg. Subgroepanalyse toonde dat bij een cardiale oorzaak voor de circulatiestilstand het nut van het weglaten van mond-op-mondbeademing het grootste is.

 

Consequenties voor de praktijk

Bij reanimaties door leken kan meestal worden volstaan met hartmassage. Het nut van mond-op-mondbeademing lijkt beperkt tot die gevallen waarbij ademnood de oorzaak is van de circulatiestilstand, zoals bij drenkelingen of bij kinderreanimaties.

 

Literatuur:

  1. Rea TD, Fahrenbruch C, Culley L. CPR with chest compression alone or with rescue breathing. N Engl J Med. 2010;363:423-433.

 

Gerelateerde artikelen kan je vinden via de hierbij toegevoegde links/buttons:

 


Bron:https://www.ntvg.nl/artikelen/mond-op-mond-beademing-bij-reanimaties-meestal-overbodig